excel

Excel: Del 2 av oppgave 2 i IBE201 løst med VBA

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:32

Forrige labtime lurte noen av elevene på om det ville være mulig å løse denne Excel-oppgaven ved hjelp av VBA, og om dette var enklere enn å løse den ved hjelp av formler. Om det er enklere kommer nok helt an på hvor flink du er med formler, og hvor flink du eventuelt er i VBA. Jeg tok meg friheten til å lage et rent løsningsforslag for denne delen ved hjelp av VBA.

Excel: Oppsett av interaktivt sektordiagram (VIDEO)

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:25

Dere skal sette opp et interaktivt sektordiagram i oppgave to i IBE120 - har fått tilbakemelding om at det er flere av dere som syns denne delen var veldig vanskelig. Jeg har derfor tatt opp en kort video som demonstrerer prosessen.

Excel: Hvordan vise formler i cellene

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:23

Standard visning i Excels celler er ferdig utregnet resultat. I noen tilfeller kan det være praktisk å vise formlene i råformat i stedet, for eksempel ved utskrift av en datamodell i Excel. For å gjøre dette, trykker du CTRL + `. Dette tegnet får du ved å trykke knappen til venstre for backspace. Dersom du benytter laptop er det mulig du må trykke inn FN-knappen i tillegg. Standard oppsett vil se slik ut:

Excel: Bruk av FINN.RAD (VLOOKUP)

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:21

I fagene IBE201 og IBE120 ved Høgskolen i Molde er det flere Excel-formler som vil gå igjen - FINN.RAD er en av de (VLOOKUP om du benytter engelsk Excel-utgave). Se for deg at du har en oversikt med resultater, hvor du skal hente ut en karakter basert på hva resultatet er. Slikt kan gjøres langt enklere ved hjelp av FINN.RAD. Se følgende eksempel:

excel

Excel: Bruk av ANTALL.HVIS (COUNTIF)

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:20

I første innleveringsoppgave i IBE201 fikk dere blant annet beskjed om å regne ut antall av hver bokstavkarakter som befant seg i en oversikt over eksamenskarakterer. Dette kan enkelt oppnås ved hjelp av den innebygde funksjonen ANTALL.HVIS (COUNTIF om du benytter engelsk utgave av Excel). Se følgende eksempel;

excel

Excel: Norsk-engelsk "ordbok" for formler

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:18

De av dere som benytter skole-PCene til å jobbe med Excel, har sikkert oppdaget at disse har engelsk utgave. Det er ikke alltid så lett å vite hvilke formler du skal bruke, dersom du hjemme benytter norsk utgave. Excel er desverre satt opp slik at navnene ikke stemmer overrens, og du kan ikke angi norske funksjonsnavn når du skriver oppgaver i engelsk Excel.

IBE201: Konvertere negativt avdrag til positivt tall

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:00

Som dere sikkert oppdaget, returnerer funksjonen AVDRAG() (PMT()) et negativt tall - dette fordi tallet er et låneavdrag, som tilsier penger ut. Men i de fleste tilfeller hvor vi skal regne ut kostnader, kan det være en fordel med positive tall. Som mange har funnet ut, er det mulig å gange tallet med -1, og det vil da bli positivt.

IBE201: Hvordan aktivere Problemløseren i Excel

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 18:59

Om dere ønsker å bruke Problemløseren på Excel på maskinen hjemme, er ikke dette aktivert som standard. Når det er sagt, er dette svært enkelt å fikse. Se videoen under for hvordan.

IBE120: "Smørbrødliste" for interaktivt sektordiagram

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 01:16

Det å opprette et interaktivt sektordiagram er ikke så vanskelig, men det gjelder å holde tungen rett i munnen. Her er en liste over hva du kan gjøre, steg for steg

  • Først må du opprette en komboboks, med ønskede valg. Denne må du knytte til en celle.

excel