ibe201

IBE201: Bruk av flettefelt i Word (fra Access)

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:34

I likhet med sekvensanalyse er flettefelt noe de fleste ikke hadde vært så mye borti. Har lagt ut en video som viser prosessen med å sette opp dette kjapt og greit - denne viser også hvordan dere setter opp betingede felt basert på flettefeltene.

Excel: Del 2 av oppgave 2 i IBE201 løst med VBA

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:32

Forrige labtime lurte noen av elevene på om det ville være mulig å løse denne Excel-oppgaven ved hjelp av VBA, og om dette var enklere enn å løse den ved hjelp av formler. Om det er enklere kommer nok helt an på hvor flink du er med formler, og hvor flink du eventuelt er i VBA. Jeg tok meg friheten til å lage et rent løsningsforslag for denne delen ved hjelp av VBA.

Excel: Oppsett av interaktivt sektordiagram (VIDEO)

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:25

Dere skal sette opp et interaktivt sektordiagram i oppgave to i IBE120 - har fått tilbakemelding om at det er flere av dere som syns denne delen var veldig vanskelig. Jeg har derfor tatt opp en kort video som demonstrerer prosessen.

Excel: Hvordan vise formler i cellene

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:23

Standard visning i Excels celler er ferdig utregnet resultat. I noen tilfeller kan det være praktisk å vise formlene i råformat i stedet, for eksempel ved utskrift av en datamodell i Excel. For å gjøre dette, trykker du CTRL + `. Dette tegnet får du ved å trykke knappen til venstre for backspace. Dersom du benytter laptop er det mulig du må trykke inn FN-knappen i tillegg. Standard oppsett vil se slik ut:

Excel: Bruk av FINN.RAD (VLOOKUP)

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:21

I fagene IBE201 og IBE120 ved Høgskolen i Molde er det flere Excel-formler som vil gå igjen - FINN.RAD er en av de (VLOOKUP om du benytter engelsk Excel-utgave). Se for deg at du har en oversikt med resultater, hvor du skal hente ut en karakter basert på hva resultatet er. Slikt kan gjøres langt enklere ved hjelp av FINN.RAD. Se følgende eksempel:

excel

Excel: Bruk av ANTALL.HVIS (COUNTIF)

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:20

I første innleveringsoppgave i IBE201 fikk dere blant annet beskjed om å regne ut antall av hver bokstavkarakter som befant seg i en oversikt over eksamenskarakterer. Dette kan enkelt oppnås ved hjelp av den innebygde funksjonen ANTALL.HVIS (COUNTIF om du benytter engelsk utgave av Excel). Se følgende eksempel;

excel

Excel: Norsk-engelsk "ordbok" for formler

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:18

De av dere som benytter skole-PCene til å jobbe med Excel, har sikkert oppdaget at disse har engelsk utgave. Det er ikke alltid så lett å vite hvilke formler du skal bruke, dersom du hjemme benytter norsk utgave. Excel er desverre satt opp slik at navnene ikke stemmer overrens, og du kan ikke angi norske funksjonsnavn når du skriver oppgaver i engelsk Excel.

IBE201: Eksempel på normalisering

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:09

I øving fem er det meningen at dere skal "normalisere" diverse data fra en kinobedrift. Jeg forsto det slik at det ikke var alle som forsto hvordan de skulle gå frem, og hadde planer om å skrive et kort eksempel. Men, jeg fant et fullgodt eksempel på Google, og velger derfor å lenke til dette. Tek.no har skrevet en fin guide til databasenormalisering, så dere kan ta en titt på denne.

IBE201: Hvordan sette publiseringsdato m/ datovelger

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:05

I obligatorisk øving fire er det meningen at dere skal sette publiseringsdato i tabellen øverst til høyre i dokumentmalen som skal opprettes. Det ferdige resultatet skal se ca. slik ut;

dato

IBE201: Hvordan sette opp utbyttbar tekst

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 19:01

I øving fire er det meningen at dere skal sette opp dokumentmaler, som skal brukes for å forenkle arbeid ved forfatting av brev og rapporter. I Word er det mulighet for å sette inn innholdskontroller for tekst - denne lar deg bytte ut teksten som du ønsker, noe som er praktisk når det skal brukes i en mal. For å benytte denne, må du aktivere utviklerfanen i Word. For å finne denne, må du trykke på Fil. Deretter velger du Alternativer.