IBE101: Eksempelbesvarelse, oppgave 2

Submitted by lroedal on Mon, 12/11/2017 - 01:21

Da det er mange av dere som sliter med del tre på øving to, i tillegg til et flertall av dere som svarer alt for knapt på oppgaven generelt, har jeg bestemt meg for å sette opp en eksempelbesvarelse. Når jeg tok kurset selv, valgte jeg familiebedriften min Eventyrlige Skaret som tema. Derfor faller det naturlig at jeg setter opp eksempelet rundt denne bedriften. I deres tilfelle er det meningen at oppgavetekstene skal legges på tre forskjellige sider, men jeg legger alle tre tekstene fortløpende på denne siden, da dette vil være mer oversiktlig for dere.

Jeg vil forøvrig påpeke at dette ikke er en fasit - dette er kun et forslag til hvordan denne innleveringen kan se ut, slik at dere får en pekepinn på hva vi forventer.

Oppgaveteksten er som følger: 

I denne oppgaven skal du skrive om hva nettsiden skal handle om.

 • Bestem deg endelig for hvilket interesseområde du vil lage hjemmeside for. Dette kan være et idrettslag du er medlem av, en klubb, ett borettslag, slekta di osv. Tenk deg godt om - du skal tross alt bruke hele kurset på å lage en hjemmeside om dette.
 • Lage en grunnleggende side som beskriver interesseområdet nøye (f.eks. litt historie, nåværende aktivitet, organisering, ...). Det vi gjerne kaller en "om"-side. Denne siden skal vises i hovedmenyen som et menypunkt ved siden av "Hjem".
 • Lage artikkel hvor du ønsker velkommen og forteller hvorfor du valgte å lage en hjemmeside om dette.
 • Lag en grunnleggende side til som beskriver den grunnleggende informasjonsarkitekturen for nettstedet ditt. Dette vil si å beskrive
  • hva slags innhold du planlegger å lage (innholdstyper i Drupal-terminologi),
  • hvordan du vil kategorisere innholdet ditt (hvilke vokabular/termer innholdet ditt trenger),
  • og hvilke menyer du vil ha.

  Denne siden skal typisk ikke vises i hovedmenyen.

Lag en tekstfil - bruk TextPad, NotePad++ eller en annen teksteditor - og oppgi:

 1. Navnet på menypunktet som tar meg til "om"-siden - kanskje "Om"?
 2. Lenken til nyheten som forteller hvorfor du lager dette nettstedet.
 3. Lenken til den grunnleggende siden som beskriver informasjonsarkitekturen..

Teksten for den første grunnleggende siden, hvor interesseområdet skal beskrives grundig kommer her:

Skarstua's eventyrlige vekst started med en liten kiosk, som ble bygd av mine besteforeldre i 1960. Begge var glade i fjell og natur, og så fort potensialet som lå til grunn på Skaret. Kun to år senere, i 1962, sto første påbygg ferdig og Skarstua var offisielt en kafe. Desto en utvidelse kom på plass i 1965. 

Utvidelsene skjedde ikke uten slit, da tomten måtte graves opp for hånd. Vann ble i første omgang hentet fra Malmeelva, og strøm var det ikke. Likevel kunne det serveres Diplom-Is, ved hjelp av kullsyrebiter som ble tilkjørt regelmessig. Skarstua har økt i størrelse og omfang gradvis, og fikk etterhvert både egen brønn (som på sikt ble oppgradert til et privat "vannverk") og strøm. De stadige oppgraderingene kom godt med, da det de første tiårene var bryllup hver eneste helg. Mine besteforeldre skydde ikke hardt arbeid, og holdt åpent alle årets dager, fra ni til 23.

Nå til dags drives Skarstua av min onkel, Geir Rødal, og er blitt så omfangsrikt at det er kjent som "Eventyrlige Skaret". Det er kommet til både motellrom og frittstående hytter, et separat serveringslokale (slik at det totalt er åtte lokaler tilgjengelige for selskap), en lysbutikk (som desverre er lagt ned nå) og et eget "Landhandleri". En lengre periode var det til og med et eget badeland på Skaret, hvor man kunne kose seg i varmen. 

Ellers er det også tilrettelagt for både skiturisme, med en skistadion i gangavstand, samt mange flotte destinasjoner for gåturer. Den 2.5km lange turen rundt Skarvannet har fått ny sti, som er universalt tilpasset - dette er den mest populære destinasjonen av alle som er med på "Stikk Ut". I tillegg har du flotte fjellturer som Bjørnen og Urdfjellet rett utenfor inngangsdøra.

 

Artikkelen som ønsker velkommen til siden, og forklarer valget:

Hei, og velkommen til min nye hjemmeside. Denne er satt opp i Drupal, og skal etterhvert bli en omfattende og dekorativ side. Grunnen til at jeg valgte å lage en ny nettside for Eventyrlige Skaret, er at jeg ønsker å ha en nettside for bedriften som vi lett kan vedlikeholde selv, med et moderne utseende. Den nåværende siden er bygd opp i Drupal 7, og hvilken bedre grunn kan det være å bytte til Drupal 8 enn gjennom dette kurset? I tillegg er dette et tema som jeg kan mye om, da det er min families bedrift, og jeg har jobbet der selv i over 12 år til sammen.

Utover dette er det et tema det er lett å skrive mye innhold om. Jeg kan ta for meg blant annet;

 • Hyttene
 • Motellene
 • Selskapslokalene
 • Uteområdet
 • Turmuligheter
 • Menyer
 • Oppdateringer

Det er med andre ord nok å skrive om. Jeg er godt fornøyd med valg av tema, og ser frem til å gjennomføre IBE101.

 

Den grunnleggende siden som beskriver informasjonsarkitekturen

Det vil bli mye innhold på siden, og jeg ser derfor for meg at dette må settes opp på en OK måte. Vi har flere hytter og moteller, så jeg ser for meg en egen innholdstype for disse. Den vil jeg sette opp med følgende felter:

 1. Tittelfelt
 2. Beskrivelse (Tekstfelt)
 3. Antall sengeplasser (Tekstfelt)
 4. Pris (Tekst / Tall)
 5. Bilder (Bildefelt)
 6. Minikjøkken (Sjekkboks)

Utover dette tror jeg det kan være en fordel med en egen innholdstype til lokalene også, da vi har en rekke av disse. Her ser jeg for meg følgende felt:

 1. Tittelfelt
 2. Beskrivelse (Tekstfelt)
 3. Maks antall gjester (Tekstfelt)
 4. Passer til (Tekstfelt)
 5. Bilder (Bildefelt)

 

Når det kommer til kategorisering, ser jeg for meg å benytte standardlisten som allerede er knyttet til artiklene. Jeg vil opprette et stikkordfelt som jeg knytter til denne listen, og legge dette på basissidene i tillegg til artiklene. Deretter ser jeg for meg å benytte stikkord for selskapstyper, som f.eks barnedåp, julebord, catering, årdag mm.. I tillegg til disse ser jeg for meg å merke generelle nyhetsartikler etterhvert som de publiseres, slik at lignende artikler kan hentes opp etterhvert som det blir mye innhold.

Til slutt ser jeg for meg disse menypunktene:

 1. Aktiviteter
 2. Lokaler
 3. Overnatting
 4. Vår historie
 5. Hvor ligger vi
 6. Kontakt oss
 7. Hjem